Célok

A Field Target célok

Gamo cél fakonzollalA Field Target és a Hunter Field Target versenyeken is állatfigurás előlappal ellátott bukócélokat alkalmazunk. A cél testén található a különböző méretű lyuk, melyek mögött helyezkedik el a cél bukónyelve. Az állat testét eltaláló lövedék nem borítja el a célt, viszont a lyukon átlőtt lövedék eltalálja a bukónyelvet, melynek hatásara a nyelv és a test is a függőleges helyzetből hátrafelé eldől. A célok visszaállítását felhúzó kötelekkel végezzük. A lyukméret (killzone) mérete változó lehet. Sok célon alkalmazunk szűkítőket, így elérve, hogy a célt két méretnek megfelelően is be tudjuk állítani. A képen jól látható a kihajtott szűkítő is.

Gamo cél oldalrólA következő kép oldalról mutatja a Gamo célt. Látható a bukónyelv szerkezete. A test biztonságos eldőlését egy rugó is segíti. A visszaállító zsinór 50 méteres hosszúságú, tehát a legtávolabbra is elhelyezhető a cél. Nagyon fontos karbantartani a célokat, mely olajozásból, festésből és a bukónyelv önzáró csavarjának beállításából áll. A fára szereléshez laposvasból tartókat gyártottak tagjaink, mert a spanyol gyártó földre szúrható formában szállítja a célokat. Ezen kiegészítők segítségével már elhelyezhetünk célokat a fákon és a földön is.

Rossz célSok a hazai FT gyerekkorából származó rossz konstrukciójú cél létezik, melyek használata csak bosszúságot okoz. A képen egy ilyen cél látható. Amikor ismerkedtem ezzel a sporttal, akkor vettem 3 ilyen típusú célt. Azt hittem világbajnok vagyok, hiszen állva lőve is ledöntöttem még 30 méterről is. Akkor vált gyanússá a dolog, amikor közelebb menve láttam a sok lövedéknyomot a béka testén. Egyből kiderült, hogy a cél a killzone közeli lövéstől is eldőlt. Elemezve a cél működését, rájöttem, hogy a testet érő találat olyan rezonanciát kelt, hogy a testhez támaszkodó nyelv eldől tőle.
Hozzáér a nyelv - hiba forrásaPróbálkoztunk javítással, a nyelv fölé helyzett tüskével (csavart tekertünk át a testen), jobb lett ugyan a testre történő lövés állósága, de sokszor rászorult a csavarra a nyelv és rendes találat sem tudta ezután ledönteni a célt, csak töbszöri meglövésre. Ezek a célokat alkalmazták a korai versenyeken, de hamar rájöttek ott is, hogy csemegék voltak az Open kategóriás puskáknak. Megbízhatatlan működésük miatt komoly versenyen nem szabad ilyen célokat alkalmazni. Felbukkanásukra az FT hazai szülőbázisában, azaz a Debrecen környéki versenyeken lehet számítani.

Tatabányai nyusziTatabánya az egyik főhadiszállása az FT-nek, így saját célok fejlesztését is elvégezték. A második generációs tatabányai célok minősége nagyon jónak mondható. Egy-két célt leszámítva tökéletesen működnek, könnyen szerelhetők fára és földre is. A kicsit kritizálható célok a Tatu sziluettel szerelt darabok, melyek killzone-ja olyan vastag és ezért nehéz anyagból készült, melyet a 7,5-es puskák nagyobb távolságból nem tudnak eldönteni, csak kimozdítani a helyükről. Nagy előnyük az állítható tartószerkezet, mellyel könnyen megoldható a fára rögzítésük. Scheirich Béla barátom változatos sziluett testekkel rendelkező célokat készített, melyből egy egész versenyre való (50 db) mennyiséggel rendelkezik.

Nockover célAz angliai weboldalak tesztjei szerint a non plus ultrának tartott cél a Nockover cég gyártmánya. Mivel borsos ára miatt még nem találkoztam eredeti példánnyal így saját véleményt sem tudok mondani róla. A gyártó honlapjának képeit nézve szerkezete ugyanolyan mint a Gamo céloké. Az jobboldali képen látható szűkítőt gyárilag a test mögött helyezték el és kihajtott állapotban sem rontja a sziluett képét. persze ez már többlet költséget jelentő opció, de mind a három célméretet (40,25,15 mm) tartalmazza. Így a telepítések gyorsan végezhetők, a pálya nehézsége gyorsan beállítható, a megfelelő szűkítők beforgatásával. A célokhoz itt is 50 méteres színes kötelet adnak.

Az első 10 Gamo célunkEgyesületünk tagjai vásároltak 58 db GAMO gyártmányú célt, melyek kiválóan együtt működnek 7,5J-os puskákkal is. A célokat szívesen kölcsönadjuk olyan egyesületek versenyeihez, akik még nem rendelkeznek önállóan megfelelő számú céllal.

Bálint Zoltán - 13 db cél
Czeróczki András - 13 db cél
Szabó Ferenc - 6 db cél
Vicsotka Gyula - 12 db cél
Zemen József - 12 db cél
Boros Pál - 12 db cél

Itt szeretném megemlíteni a következő felajánlókat is, akik további 19 céllal járultak hozzá az FT versenyek színvonalas célállományához:

C.É.L. Sport Kft - 13db cél
Kalmár Ferenc - 6 db cél
Jankó Ferenc - sziluetteket biztosított és cserélt a célokon, hogy változatosabbak legyenek a figurák.

Írta: Vicsotka Gyula

Célok felszerelés előtt

 

Zaszlo

Lépj velünk kapcsolatba: info@vasnyul.hu

© 2007 - Minden jog fenntartva!