Kiegészítők

Különböző kiegészítőket használunk a felszerelésünkhöz. A kiegészítők között sok egyedi ötlet alapján házilagosan készült tárgy is megtalálható. A kiegészítők kerülnek a puskára, készülnek a szállításhoz, a belövéshez és még sorolhatnánk a sok ötletet, amiket a versenyeken láthatunk. Készítette: Vicsotka Gyula

Bemutatásra került eszközök: Ülőpárna, Pumpa, Palack, Belövőállvány, Chrony

 

ÜLŐPÁRNA

parna_2Ülőpárnája mindenkinek van. A szabálykönyvben olvasható, hogy a párna magassági mérete kötött. A 125 mm-t nem haladhatja meg. A párna nélkülözhetetlen az ülő lövéshez, illetve térdelő pozícióban használható a támaszkodó térd alatt. Többféle változata ismert háromszög, négyszög alakúak is előfordulnak. Van profin gyártott párna, melyet a kép mutat, párnának használt hátitáska, hungarocell lap illetve láttunk már mini sámlit is. A párna töltelékének célszerű az igen apró hungarocell golyókat választani. A golyók könnyen felveszik a hátsónk és az egyenetlen föld közötti alakzatot és segítenek a ferde, lejtős lőállásokban is megtalálni a helyes tartást. Beszerezhető: FT-Shop

PUMPA

hill_pumpaA tartállyal rendelkező légpuskák feltöltéséhez nélkülözhetetlen egy jó pumpa vagy levegőpalack. Az alkalmazható pumpából két félét ismerek. Sajnos a drágább, de talán a jobb is a Hill pumpa. Rendelkezik utántölthető szűrővel is. Ezzel a pumpával lövésztársam a Dominator tartályát fel tudta pumpálni egészen 300 Bar nyomásra.
A másik pumpa a Gehmann féle pumpa. Maximális pumpálási nyomása 250 Bar. Egyszerűbb kivitele van, de kéznél elhelyezett fogantyúja kényelmesebb, puhább fogást biztosít. A pumpálás nem ajánlott közvetlenül a verseny előtt, mert igénybe veszi a szervezetet és felemeli a pulzus számot. Minden esetben célszerű egy kicsit pihenni a pumpálás és a lövés között.

PALACK

palackSűrített levegős vagy nitrogénes palack is használható a tartályos légfegyverek töltéséhez. A palackok feltöltése pénzbe kerül, de kétségkívül ez a kényelmesebb. A használatuknál tartsuk be a biztonsági szabályokat, hiszen a 200-300 Bar nyomással feltöltött palackok a testi épségünkre is veszélyesek lehetnek. Ne feledjük el a kötelező nyomáspróbára elvinni őket a megadott időközönként! A német légfegyverek töltőcsonkjai szerencsére egyeznek a magyar szabványú palackok csatlakozójával.

BELÖVŐÁLLVÁNY

A bemutatást egy gyári termékkel kezdem. A DEBEN Pro Bench Rest belövőállvány az alábbi képen látható.

Belövőállvány DEBEN

Az állvány kiváló állíthatósággal rendelkezik. A vízszintes helyzetet, a három talpcsavarral állíthatjuk be, melyet kontra csavarokkal rögzíteni is lehet. A csavarok kézzel tekerhetők nem kell hozzá villáskulcs. A fegyvert tartó Y alakú tartók magassága is szükség szerint állítható a fegyver tusa illetve markolata szerint. Az Y tartón gumi védőbevonat található a fegyver kímélése céljából. A fegyver válltámaszát ülőpozícióban a vállunkhoz tudjuk fogni. A magasság állítást a nagyon finom menettel ellátott emelkedést szabályzó csavarral kézzel állíthatjuk, miközben a célt figyeljük a távcsövön keresztül. A szerkezet jobbra és balra is forgatható. A forgatást megakadályozó csavar rögzíthető.
Nagyon jól használható és könnyen szállítható eszköz. A lőtéren is mindössze egy asztalra és székre van szükség a használatához. Jó kontaktust ad a válltámaszhoz, és felvehető vele az eredeti lőpozíció is.
Amire figyelni kell, az Y alakú tartószerkezet. Előfordulhat ugyanis, hogy a nem fix rögzítés miatt kifordul belőle a magára hagyott fegyver. Ilyenkor a vajas kenyérhez hasonlóan biztos a távcsövön landol a fegyver jó esetben az asztalon, rossz esetben pedig a földön. Ezért ha nem használjuk, akkor vegyük ki belőle a légpuskát! Barkácsolni szerető lövők, elkészíthetnek olyan tartót is, mely a puskájukhoz igazodik és megszünteti ezt a veszélyt.
A belövőállványt a Magnum vadászboltban vettem a Teréz körúton. Ára emlékeim szerint 21.000 Ft körül volt.

 

A másik bemutatásra kerülő darabot én csak Rajmund féle állványnak hívom. Kedves és ügyes lövész kollégánkat, minden FT-ben jártas lövész ismeri. Ő gyárt különféle egyedi szerelékeket és kiegészítőket számunkra. A most bemutatásra kerülő belövőállványt tőle vettem.

Belövőállvány Rajmund féle

Az állvány nagyon robosztus darab. Lőtérre hurcolását csak indokolt esetben végzem. A talpa a két első csavarral állítható. A szárnyas anyák megkönnyítik az állítást és a kontrás rögzítést is. A válltámasz felöli rész 5 fokozatban előre hátra szerelhető, de ehhez már villáskulcs alkalmazása szüksége. A válltámasz kiképzése miatt én sokszor leszerelem a fegyverről a válltámaszt és csak a tust teszem bele. A képen nem így látható a fegyver. Elöl állítható szélességű rögzítő zárral lehet stabilizálni a fegyvert. Mielőtt ezt megtesszük célszerű a megfelelő magasságot körül belülre beállítani, majd a kissé mozgó emelő szerkezetbe feszített állapotban reteszelni a fegyvert. Így már stabilan áll és nem lesz lötyögése. A belövő használatánál nem a fegyverrel lesz kontaktusban a vállunk, hanem az állvány végével. Mindenhol, ahol érinti a fegyvert erős védőszövetet alkalmaztak. Az állvány nagyon stabilan rögzíti a fegyvert. A fegyver célmagasságát az emelővel állíthatjuk be.
Ezt a belövőállványt megfelelő lerögzítés, súlyozás mellett lövedéktesztekre és a fegyverre frissen került távcsövek függőleges beállítására használom leginkább.
A belövőállvány 45.000 Ft-ba került.

CHRONY

A légfegyverek beállításához és ellenőrzéséhez használjuk a sebességmérőket - chronykat. Nagyon téved az, aki azt hiszi (mint annak idején én is), hogy a fegyverét egyszer beállítja a gyártó és utána mindig azt a sebességet és teljesítményt nyújtja. A sebességmérők alkalmazásával rá kell jönnünk, hogy a légfegyverek sebessége, teljesítménye nagyon is függ a külső körülményektől. Ezekre csak akkor tudunk felkészülni és elkerülni a meglepetést, ha ismerjük fegyverünk által kilőtt lövedék sebességét. Sok bosszúságot elrontott versenyt kerülhetünk el a sebességmérők megfelelő alkalmazásával. Igazi versenyző kelléktárából nem hiányozhat egy jó mérőeszköz.

Kétféle felépítést különböztethetünk meg. Az asztali chronykat és a fegyver csövére szerelhető zsebchronyt. A bemutatást az asztalival kezdem.

chrony_alpha
Az asztali kivitelű chronyknak jellemző tulajdonsága, hogy pontosan mérnek. Viszonylag nagy fényre van szükségük, nagyon borús időben előfordulhat, hogy a kevés fény miatt nem működnek. Műhelyben mindenképpen felülről érkező megvilágítás szükséges működésükhöz. Gyártanak hozzá gyárilag is ernyőjére helyezhető fényforrást. Több típus létezik. Számunkra az M1, Alpha, Beta típusok a megfelelőek. A F1 típus csak az angol fps mértékegységet használja, ezért idegen számunkra és nem javaslom.
Az M1 a legegyszerűbb típus. Bekapcsolás után méri a felette átlőtt lövedék sebességét. Mást nem végez.
Az Alpha típus már memóriával is rendelkezik. 32 lövés adatit tudja tárolni, melyek egyenként visszahívhatók. Számolja az átlag sebességet, jegyzi a maximum és minimum adatot, valamint átlag sebességet és átlagos eltérést is számol.
A Beta típus 60 lövést tud memorizálni és rendelkezésre állnak az Alphanál leírt adatok is.
A chronyk Master megjelöléssel is kaphatók, ez esetben egy 5 méteres kábellel van csatlakoztatva a kijelző és chrony távolabb is elhelyezhető a lövésztől, míg a kijelző mellette található. Megemlítem még a csatlakoztatható nyomtatót is, melyre valószínűleg nekünk nincs szükségünk.
A sebességmérőt könnyen összehajtani és elpakolni, nem igényel túl nagy helyet csomagunkban.
A Field Target versenyeken fegyverátvételnél is ezeket a típusokat alkalmazzuk.

Előnyök:

 • Különböző távolságokra is ki lehet helyezni, és a lövedék sebességét nem csak a csőtorkolatnál lehet mérni. (Az ilyen feladathoz, csak a memóriás típusokat tudom ajánlani.)
 • Pontos mérés.
 • A memória és az átlag számolások segítenek a tesztekben. (Kivéve M1)
 • Könnyen összeszerelhető.
 • Resetelni nem kell, csak folyamatosan lőni.

Hátrányok:

 • Nem számol torkolati teljesítmény értéket.
 • Magas fényigény.

A gyártó honlapja: http://www.shootingchrony.com

Ahonnan én vásároltam: http://www.straight-shot.de

 

A másik bemutatásra kerülő sebességmérő eszköz a Combro CB625 Chronograf a zseb kategóriába tartozik. Az eszközt a csőtorkolathoz kell igazítani és például befőttes gumival lehet rögzíteni a csőhöz.

chrony_combro
Igazán kisméretű és könnyű eszköz és az sem zavaró ha a fegyveren hagyjuk, amíg lövéseket végzünk. A csőtorkolatnál kilépő lövedéknek nem csak a sebességét lehet mérni m/s-ben vagy fps-ben, hanem az energiát is Joulban vagy ft/lb-ben is. A teljesítményméréshez megadható a lövedék tömege. A kijelzett angol vagy európai mértékegység kiválasztható. Átlagot tud számolni teljesítményre és sebességre is. A lövések eredmény viszont nem visszahívható. A méréshez nincs szüksége különösebb fényre, mert infrakapukkal működik. A felhelyezésnél vigyázni kell a megfelelő rögzítésre, mert könnyen szétlőhető a műanyag ház. Alkatrészt viszonylag könnyen lehet beszerezni a gyártótól. Létezik hozzá számítógépes interfész is. Versenyeken vagy edzéseken is jól használható kontroll eszköz.

 Előnyök:

 • Mini méret.
 • Fegyverre helyezhető.
 • Angol- európai mértékegység használat.
 • Átlag számítás

Hátrányok:

 • Csak csőtorkolati energia és sebesség mérése.
 • Minden lövés után resetelni kell.
 • Nincs visszakereshető memória
 • Napsütésre érzékeny.

A gyártó honlapja: http://www.chronoscopes.com

Ahol én vettem: http://www.celsport.hu

 

Zaszlo

Lépj velünk kapcsolatba: info@vasnyul.hu

© 2007 - Minden jog fenntartva!