Légfegyverek

Bemutatjuk az általunk ismert, illetve használt légfegyvereket. A fegyvereket két kategóriára oszthatjuk 16 Joule-s Field Target fegyverek, illetve 7,5 Joule energia alatti légfegyverek. Ez utóbbiak a magyarországi törvényi előírások miatt kényszerből használt versenylégpuskák. Az FT fegyverek csak fegyvertartási engedéllyel tarthatók, míg a versenylégpuskák szabadon tarthatók a jelenlegi törvényeink szerint. Az összefoglalót készítette: Vicsotka Gyula

16 J légfegyverek: Daystate MK4 GP, Anschütz 2020; CZ 200S; Feinwerkbau P70 FT; Daystate MK3 FT-R; Steyr LG110 FT; Walther LG300 Dominator; Weihrauch HW100 S

A 7,5 J kategóriás légfegyvereket zöld fejléc választja el.

7,5 J tartályos légfegyverek: Anschütz 2002 CA; CZ 200T; Feinwerkbau P70; Steyr LG 110 Match; Walther LG300 XT

7,5 J oldalkaros légfegyverek: Anschütz 2002 SA; Feinwerkbau 600,601,602,603; Walther LGM-2

7,5 J rugós légfegyverek: Diana 75; Feinwerkbau 300

 

DAYSTATE MK 4 Grand Prix

 

 

Kimondottan a Field Target igényeire fejlesztette ki ezt a légfegyvert a híres angol gyártó. Az első vezérlő elektronikával is támogatott versenyfegyver. Több technikai újdonságot is tartalmaz. Az elektromos elsütés már az előző MK3-as modellben debütált. A tartálynyomást elektronikus formába öntő szenzor és a cső elején a kompenzátorban elhelyezett sebességmérő viszont abszolút újdonságnak számit. Az elektronikus jeladók adatait egy microprocesszor dolgozza fel és a szükséges szabályozásokat elvégzi, ha a fegyver teljesítménye változna.

daytate_mk4gp

A mért adatok az LCD kijelzőn a lövő által is leolvashatók. A fegyver torkolati sebessége 1 fps lépésben adható meg. Az ön “tanulására” jellemző, hogy különböző tömegű lövedékek alkalmazása esetén 6-8 lövés után a fegyver pontosan beáll a megadott sebességre. A kijelzőn leolvasható a leadott lövések száma, a tartálynyomás, a beállított sebesség illetve lövés után a tényleges sebesség és a telep feszültségszintje.

kijelzo_mk4gp

A fegyver Garry Cane fatusát kapott, ami nagyon kellemes fogást biztosít. Az állítható pofadék és kézéltámasz segítségével kiválóan magunkra szabhatjuk. A markolatot átfogással és hüvelykujjas támasztással is lehet használni. A gumi válltámaszt általában mindenki állíthatóbb kampós válltámaszra cseréli. Az alsó szereléksínbe helyezhető támaszték szintén széria tartozék és jól állítható.

Az elsütőbillentyű az első 50 db-on csak forgatással kisebb mértékben volt állítható, az újabb darabokon viszont már egy sínen tolható változata jelent meg, ami tökéletesebb beállítási lehetőséget ad a sportoló számára. A régebbi modellekhez is megvásárolható ez a kiegészítő.

Kis meglepetést tartogat a távcsősín mely nem a szokványos 11 mm-es méretű, hanem 1/2 inches (12,5 mm). Emiatt egyedi sínt kellhet hozzá.

A fegyver megjelenése számomra esztétikus, sőt szépnek mondható. A cső elején lévő kompenzátor, mely tartalmazza a chronyt is csökkenti a fegyver hangját is.

A fegyver szórásképe nagyon jó 50 méteren is. Biztos kézben könnyedén megbirkózik az FT célokkal.

A tartálya 230 barig tölthető és sebesség változás nélkül 90 bárig kilőhető. Egy lövés kb 0,8-0,9 bar nyomást emészt fel, így 140-150 lövés biztonságos leadására képes. Ennek megfelelően, ha nem a belövőpályán akarunk megtanulni lőni, akkor a puskához nem szükséges utántöltést biztosító tartályt magunkkal vinni a versenyre.

A chrony tisztítása fontos eleme a fegyvernek, hiszen az apró leváló ólomdarabkák a szenzorok előtt található kis furatokat könnyen eltömítik. A tisztításhoz egy kis műanyag csőtisztító kefe használható. Ezt érdemes elvégezni minden verseny előtt és 500 lövésenként.

Az elektronikusan szabályozott teljesítménye tartja a 16J-os határt, ezért nem lehet magasabb teljesítményre rábírni a fegyvert. Nagyobb teljesítményhez a gyártó külön készít FAC verziót, melyet kb 30J-ig lehet állítani.

A fegyverben található akkumulátort a fegyverhez kapcsolható (mellékelt) töltővel lehet tölteni. Egy töltéssel 2.000-3.000 lövés leadására képes. A csomagban két lezáró kulcs, 1 töltőcsonk valamint leírások és a bemutató CD található

A légpuska adatai:
Kaliber: 4,5 mm
Gyári teljesítménye: 16 J
Leadható lövések száma egy töltéssel: 150
Tartálynyomás: 230 Bar
Távcsősín: 12,5 mm
Súlya: 5,4 kg

A gyártó honlapja: Daystate Ltd.

Előnyök:

 • Elektronikusan szabályozott teljesítmény
 • 1 fps lépésekben beállítható csőtorkolati sebesség
 • Beépített és minden lövést mérő és kijelző chrony
 • Alsószereléksínbe helyezhető és állítható támaszték.
 • Állítható kézéltámasz
 • Tökéletesen beállítható pofadék
 • Állítható válltámasz
 • Nagyon finom elektronikus elsütőszerkezet
 • Távcsőbarát töltőkapu
 • Kulccsal zárható elsütőszerkezet
 • Könnyű elektronikus beállítások, és programozás
 • Mebízható gyári szervizháttér
 • 3 év garancia

Hátrányok:

 • Nagyon magas ár
 • Feltöltött telepek nélkül nem használható
 • Nincs magyarországi szerviz ismeret.
 • Felhúzás nélkül levegővel is elsüthető, ha nem egyes lövésre van állítva
 • Töltőkapuban könnyen megforduló lövedék

Daystate MK4GP munkában

FEINWERKBAU P70 FT

 

 

A Feinwerkbau légfegyverét sokan a legjobb Field Target légfegyvernek tartják. A hírneves gyártó valóban jó munkát végzett. Az alutusás fegyver többféle színben rendelhető. A pofadék és a válltámasz különlegesen szabadon állítható. A pisztolymarkolat Viszont csak egy méretben készül és nem állítható, hanem fixen rögzített. Az elsütőszerkezet beállítása nem hagy kívánnivalót maga után. Az elsütőszerkezet beállítható előhúzásos és direkt sütésre is, az előhúzási és a sütéserő szerszám nélkül állítható, a sütés ereje pedig egy csavar ki- és betekerésével átállítható a 30-90 g és 60-150 g tartományok közötté Mindenki beállíthatja magának a megfelelőt. Ami kategóriájában szokatlan: nincs benne semmilyen visszarúgást kompenzáló ellenirányban mozgó tömeg, mint pl. a Steyr vagy Walther puskákban

A tartály 200 baros nyomásig tölthető fel. Nyomásmérővel felszerelt Számomra a töltőkapu felfelé nyílása az egyetlen fura pont, mely a sima P70-re hasonlít, csak kisebb fedőt kapott. A minimális távcsőszerelék magasságát befolyásolja.

FWB P70FT
A légfegyver nagyon pontos precíz szerkezet. Megfelelő lövedékkel könnyedén teljesíti az FT-ben előforduló 50 méteres távot is, biztosan borítja az ide kihelyezhető méretű célokat.

A távcsősínt a csőbe is végig bemarták, így nem okoz gondot egy hosszú távcső felszerelése. A fegyverhez érthetetlen módon csak 25 méteres szórásképet tartalmazó lőlapot mellékelnek, a szokásos töltőcsonk és csavarhúzó mellé, viszont gondoltak a repülőgépes szállításra és a tartélyhoz leeresztésre használható sapkát is mellékelnek. Csöve szokatlanul hosszú: 62,5 cm.

A légpuska adatai:
Kaliber: 4,5 mm
Gyári teljesítménye: 15 J
Leadható lövések száma egy töltéssel: 100
Tartálynyomás: 200 Bar
Távcsősín: 11 mm
Súlya: 4,7 kg

Létezik az amerikai piacra szánt 20 J-os változata is.

A gyártó honlapja: FEINWERKBAU Westinger & Altenburger GmbH

Előnyök:

 • Tökéletesen beállítható pofadék
 • Kiválóan állítható válltámasz
 • Nagyon finom elsütőszerkezet
 • Távcsőbarát felhúzókar
 • Használható hosszú távcsősín bemarás
 • Hosszú cső

Hátrányok:

 • Töltőkapu magasra nyílása.
 • Nem állítható pisztolymarkolat
 • Nincs sütési kompenzáció.
 • Nagyon magas ár

P70 munkában

WALTHER LG300 DOMINATOR - FT

 

 

A Walther sport fegyvergyár az LG300-asra alapozta az FT-re alkalmas légfegyverét. Létezik fa és aluágyazással. A pofadék és a válltámasz különlegesen szabadon állítható. Az alutusás változatnál a pisztolymarkolat beállítása is rengeteg testre szabási lehetőséget tartalmaz. Az elsütőszerkezet beállítása nem hagy kívánnivalót maga után. Mindenki beállíthatja magának a megfelelőt.

Külön érdekessége a Walther fegyvereknek, hogy tartályaik 300 baros nyomásig tölthetők fel. Ez különösen jót tesz az FT lövészeknek, mivel sok lövést lehet leadni ekkora nyomás tartalékkal. A tartály manométerrel is rendelkezik. A töltőkapu nyitása a normál LG300-assal ellentétben távcsőbarát kart kapott.

A légfegyver nagyon pontos precíz szerkezet. Megfelelő lövedékkel könnyedén teljesíti az FT-ben előforduló 50 méteres távot is, biztosan borítja az ide kihelyezhető méretű célokat.

Walther Dominator
A távcsősínt a csőtakaróba is bemarták, de oda nem célszerű szereléket helyezni, hiszen ez a takaró csak stiftekkel rögzített és könnyen elmozdul.

A számomra reduktorának hőérzékenysége nem tetszett, mely a sebességének változásában jelentkezik. Az angolok a fegyver reduktorának kicserélésével segítenek ezen a problémán.

A fegyverhez 50 méteres szórásképet tartalmazó lőlapot, jét tölrőcsonkot, egy kis csavarhúzót imbuszkulcs készlet és egy zsinóros tisztítókészletet mellékelnek.

A légpuska adatai:
Kaliber: 4,5 mm
Gyári teljesítménye: 16 J
Leadható lövések száma egy töltéssel: 220
Tartálynyomás: 300 Bar
Távcsősín: 11 mm
Súlya: 5,1 kg

Létezik az amerikai piacra szánt 20 J-os változata is.

A gyártó honlapja: Carl Walther GmbH Sportwaffen

Előnyök:

 • Tökéletesen beállítható pofadék
 • Kiválóan állítható válltámasz
 • Pisztolymarkolat esetén további állítási lehetőségek
 • Nagyon finom elsütőszerkezet
 • Távcsőbarát felhúzókar
 • 300 Bar-os tartály

Hátrányok:

 • Hőmérsékletre érzékeny reduktor.
 • A nagynyomású tartály miatt fejnehéz
 • Töltőkapu vályúban könnyen megfordul a lövedék.

Walther munkában

ANSCHÜTZ 2020

 

 

A német Anschütz gyár is elkészítette FT-re alkalmas légfegyverét. Az alapokat a 2002-es versenylégpuska szolgáltatta. Létezik fa és aluágyazással. A pofadék és a válltámasz különlegesen szabadon állítható. Az alutusás változatnál a pisztolymarkolat beállítása is rengeteg testre szabási lehetőséget tartalmaz. Az elsütőszerkezet beállítása nem hagy kivánnivalót maga után. Mindenki beállíthatja magának a megfelelőt.

A gyorstöltő csonkkal rendelkező aluminium tartály 200 Bar nyomásra tölthető fel. A gyorstöltő csatlakozó miatt sajnos nincs a tartályon nyomásmérő műszer. Ez zavaró lehet edzéseken, ezért célszerű tartalék tartály beszerzése, melyen manométer is található. A töltőkapu nyitása viszont távcsőbarát megoldást kapott.

Anschütz 2020FT
A légfegyver nagyon pontos precíz szerkezet. Megfelelő lövedékkel könnyedén teljesíti az FT-ben előforduló 50 méteres távot is, biztosan borítja az ide kihelyezhető méretű célokat.

A légpuska adatai:
Kaliber: 4,5 mm
Gyári teljesítménye: 15 J
Leadható lövések száma egy töltéssel: 120
Tartálynyomás: 200 Bar
Távcsősín: 11 mm
Súlya: 4,7 kg

Létezik az amerikai piacra szánt 20 J-os változata is 2025 típus néven.

A gyártó honlapja: J.G. Anschütz GmbH

Előnyök:

 • Tökéletesen beállítható pofadék
 • Kiválóan állítható válltámasz
 • Pisztolymarkolat esetén további állítási lehetőségek
 • Nagyon finom elsütőszerkezet
 • Távcsőbarát felhúzókar
 • Gyorstöltőcsonkos tartály

Hátrányok:

 • 2007-ben leállították a gyártását - új már nem rendelhető
 • Nincs manométer a tartályon

A2020 munkában

WEIHRAUCH HW 100S

 

 

A Weihrauch légfegyverét vadász stílus jellemzi. A fatusás fegyver táras kivitelben szállítják. Mivel FT-ben tiltott a tár alkalmazása ezért célszerű rögtön az extraként rendelhető egyes rendszerű kapus is megrendelni. A pofadék és a válltámasz sajnos nem állítható. Az elsütőszerkezet beállíthatósága megfelelő.

A tartály 200 baros nyomásig tölthető fel. Nyomásmérővel felszerelt. Jelenlegi újdonság a gyorstöltőcsonkos tartály alkalmazása, mely mellett a nyomásmérő is megmaradt.

A légfegyver nagyon pontos precíz szerkezet. Megfelelő lövedékkel teljesíti az FT-ben előforduló 50 méteres távot is, biztosan borítja az ide kihelyezhető méretű célokat.

HW 100S
Felhúzókarja oldalra nyílik, azaz abszolút távcsőbarát.

A légpuska adatai:
Kaliber: 4,5 mm
Gyári teljesítménye: 16 J
Leadható lövések száma egy töltéssel: 100
Tartálynyomás: 200 Bar
Távcsősín: 11 mm
Súlya: 3,8 kg

Létezik vadászatra szánt 30 J-os változata is.

A gyártó honlapja: Weihrauch Sport GmbH

Előnyök:

 • Oldalra nyíló távcsőbarát felhúzókar
 • Gyakorlásra 14 lövetű forgótár
 • Kedvező ár

Hátrányok:

 • Külön megvásárolandó 1-es tár
 • Nem állítható a pofadék
 • Nem állítható a válltámasz
 • Külön megvásárlandó egyes töltőkapu
 • Csőben elhelyezett tömítés miatt nem húzható ki kefével

STEYR LG 110 FT

 

 

Az osztrák Steyr légfegyverét világszerte használják Field Target lövészetre. Az alutusás fegyver szabadon beállítható válltámasszal, pofadékkal és pisztolymarkolattal rendelkeznek. Az elsütőszerkezet beállítása nem hagy kívánnivalót maga után. Mindenki beállíthatja magának a megfelelőt.

A tartály 200 baros nyomásig tölthető fel. Nyomásmérővel felszerelt.

A légfegyver nagyon pontos precíz szerkezet. Megfelelő lövedékkel teljesíti az FT-ben előforduló 50 méteres távot is, biztosan borítja az ide kihelyezhető méretű célokat.

Steyr110FT
Felhúzókarja oldalra nyílik, azaz abszolút távcsőbarát. Rendelhető könnyen méretre szétszerelhető “connect” kivitelben is.

A légpuska adatai:
Kaliber: 4,5 mm
Gyári teljesítménye: 16 J
Leadható lövések száma egy töltéssel: 120
Tartálynyomás: 200 Bar
Távcsősín: 11 mm
Súlya: 3,8 kg

Létezik amerikai piacra szánt 24 J-os változata is.

A gyártó honlapja: Steyr Sportwaffen GmbH

Előnyök:

 • Tökéletesen beállítható pofadék
 • Kiválóan állítható válltámasz
 • Pisztolymarkolat esetén további állítási lehetőségek
 • Nagyon finom elsütőszerkezet
 • Távcsőbarát oldalra nyíló felhúzókar
 • Rendelhető szétszedhető kivitelben

Hátrányok:

 • Közepesen magas ár

DAYSTATE MK3 FT-R

 

 

Az angol Daystate légfegyverét világszerte ismerik, de leginkább az FT hazájában terjedt el. A diófa tusás fegyver szabadon beállítható válltámasszal és állítható pofadékkal rendelkezik. Az elsütőszerkezet elektronikus, azaz csak egy mikrokapcsolót működtetünk. Ennek köszönhetően nincs semmilyen elsütési rángatás. Beállítása nem hagy kívánnivalót maga után. Szintén elektromos vezérlésű a fegyver teljesítményének szabályozása, mely 11 lépésben elektronikusan állítható.

A tartály 220 baros nyomásig tölthető fel. Gyorstöltőcsonkkal szerelt, de nyomásmérővel nem szerelték fel. A nyomásméró hiányát a figyelmeztetésre is programozható elektronikus lövésszámláló pótolja.

Nagyon sok egyéni beállítást végezhetünk el az elektronika segítségével. Hasznos funkció az eredeti gyári beállítások visszahívása is.

Az FT-R a reduktorral szerelt változat, de létezik reduktor nélküli kivitelben is.

A légfegyver nagyon pontos precíz szerkezet. Megfelelő lövedékkel teljesíti az FT-ben előforduló 50 méteres távot is, biztosan borítja az ide kihelyezhető méretű célokat.

Daystate MK3 FT-R
Töltőkapuja oldalra és hátrafelé nyílik, azaz abszolút távcsőbarát. A cső elejére kompenzátort szereltek..

A légpuska adatai:
Kaliber: 4,5 mm
Gyári teljesítménye: 16 J
Leadható lövések száma egy töltéssel: 120
Tartálynyomás: 220 Bar
Távcsősín: 11 mm
Súlya: 3,6 kg

A gyártó honlapja: Daystate Ltd.

Előnyök:

 • Tökéletesen beállítható pofadék
 • Állítható válltámasz
 • Nagyon finom elektronikus elsütőszerkezet
 • Távcsőbarát töltőkapu
 • 10-es tár is rendelhető hozzá
 • Kulccsal zárható elsütőszerkezet
 • Könnyű elektronikus beállítások

Hátrányok:

 • Nagyon magas ár
 • Feltöltött telepek nélkül nem használható
 • Nincs alsó szereléksín.
 • Nincs magyarországi szerviz ismeret.
 • Felhúzás nélkül levegővel is elsüthető, ha nem egyes lövésre van állítva
 • Töltőkapuban könnyen megforduló lövedék
 • 2008-ban leállíották a gyártását, már nem rendelhető

ANSCHÜTZ 2002 CA

 

 

A német Anschütz gyár pontlövő verseny légfegyvere. Létezik fa és aluágyazással. A pofadék és a válltámasz különlegesen szabadon állítható. Az alutusás változatnál a pisztolymarkolat beállítása is rengeteg testre szabási lehetőséget tartalmaz. Az elsütőszerkezet beállítása nem hagy kivánnivalót maga után. Mindenki beállíthatja magának a megfelelőt.

Az aluminium tartály 200 Bar nyomásra tölthető fel. A tartályon nyomásmérő műszer is helyet kapott.

A légfegyver nagyon pontos precíz szerkezet. Megfelelő lövedékkel teljesíti a 7,5 J-tól elvárt 40 méteres távot is.

Anschütz 2002CA
A töltőkapu nyitása viszont nem távcsőbarát megoldást kapott. Célszerű kicserélni a 2020-éra vagy barkácsolni egy másikat. Különböző szinekben rendelhető.

A légpuska adatai:
Kaliber: 4,5 mm
Gyári teljesítménye: 7,5 J
Leadható lövések száma egy töltéssel: 330
Tartálynyomás: 200 Bar
Távcsősín: 11 mm
Súlya: 4,6 kg

A gyártó honlapja: J.G. Anschütz GmbH

Előnyök:

 • Tökéletesen beállítható pofadék
 • Kiválóan állítható válltámasz
 • Pisztolymarkolat esetén további állítási lehetőségek
 • Nagyon finom elsütőszerkezet

Hátrányok:

 • 2007-ben leállították a gyártását - új már nem rendelhető
 • Nem távcsőbarát felhúzókar
 • Nem gyártják.

FEINWERKBAU P70

 

 

A német FEINWERKBAU gyár pontlövő verseny légfegyvere. Létezik fa és aluágyazással. A pofadék és a válltámasz különlegesen szabadon állítható. Az alutusás változatnál a pisztolymarkolat beállítása is rengeteg testre szabási lehetőséget tartalmaz. Az elsütőszerkezet beállítása nem hagy kivánnivalót maga után. Mindenki beállíthatja magának a megfelelőt.

Az aluminium tartály 200 Bar nyomásra tölthető fel. A tartályon nyomásmérő műszer is helyet kapott.

A légfegyver nagyon pontos precíz szerkezet. Megfelelő lövedékkel teljesíti a 7,5 J-tól elvárt 40 méteres távot is.

Feinwerkbau P70
A töltőkapu nyitása viszont nem távcsőbarát megoldást kapott. Sajnos fűrészelésre és barkácsolásra lehet szükség. Különböző szinekben rendelhető.

A légpuska adatai:
Kaliber: 4,5 mm
Gyári teljesítménye: 7,5 J
Leadható lövések száma egy töltéssel: 330
Tartálynyomás: 200 Bar
Távcsősín: 11 mm
Súlya: 4,6 kg

A gyártó honlapja: FEINWERKBAU Westinger & Altenburger GmbH

Előnyök:

 • Tökéletesen beállítható pofadék
 • Kiválóan állítható válltámasz
 • Pisztolymarkolat esetén további állítási lehetőségek
 • Nagyon finom elsütőszerkezet

Hátrányok:

 • 2007-ben leállították a gyártását - új már nem rendelhető
 • Nem távcsőbarát töltőkapu
 • Magas ár
 • Nem gyártják.

STEYR LG 110 MATCH

 

 

Az osztrák Steyr pontlövő légfegyvere. Az alutusás fegyver szabadon beállítható válltámasszal, pofadékkal és pisztolymarkolattal rendelkeznek. Az elsütőszerkezet beállítása nem hagy kívánnivalót maga után. Mindenki beállíthatja magának a megfelelőt.

A tartály 200 baros nyomásig tölthető fel. Nyomásmérővel felszerelt.

A légfegyver nagyon pontos precíz szerkezet. Megfelelő lövedékkel teljesíti a 7,5 J-tól elvárt 40 méteres távot is.

Steyr LG110 Match
Felhúzókarja oldalra nyílik, azaz abszolút távcsőbarát. Rendelhető könnyen méretre szétszerelhető “connect” kivitelben is.

A légpuska adatai:
Kaliber: 4,5 mm
Gyári teljesítménye: 7,5J
Leadható lövések száma egy töltéssel: 300
Tartálynyomás: 200 Bar
Távcsősín: 11 mm
Súlya: 4,2 kg

A gyártó honlapja: Steyr Sportwaffen GmbH

Előnyök:

 • Tökéletesen beállítható pofadék
 • Kiválóan állítható válltámasz
 • Pisztolymarkolat esetén további állítási lehetőségek
 • Nagyon finom elsütőszerkezet
 • Távcsőbarát oldalra nyíló felhúzókar
 • Rendelhető szétszedhető kivitelben

Hátrányok:

 • Közepesen magas ár

WALTHER LG300 XT

 

 

A Carl Walther gyár pontlövő verseny légfegyvere. Létezik fa és aluágyazással. A pofadék és a válltámasz különlegesen szabadon állítható. Az alutusás változatnál a pisztolymarkolat beállítása is rengeteg testre szabási lehetőséget tartalmaz. Az elsütőszerkezet beállítása nem hagy kivánnivalót maga után. Mindenki beállíthatja magának a megfelelőt. Az XT verzió a rezgés mentesített sütést jelzi.

A tartály egyedülálló módon 300 Bar nyomásra tölthető fel. A tartályon nyomásmérő műszer is helyet kapott.

A légfegyver nagyon pontos precíz szerkezet. Megfelelő lövedékkel teljesíti a 7,5 J-tól elvárt 40 méteres távot is.

Walther LG300 XT
A töltőkapu nyitása viszont nem távcsőbarát megoldást kapott. Célszerű kicserélni a Dominátoréra vagy barkácsolni egy másikat. Különböző kivitelekben rendelhető.

A légpuska adatai:
Kaliber: 4,5 mm
Gyári teljesítménye: 7,5 J
Leadható lövések száma egy töltéssel: 600
Tartálynyomás: 300 Bar
Távcsősín: 11 mm
Súlya: 4,6 kg

A gyártó honlapja: Carl Walther GmbH Sportwaffen

Előnyök:

 • Tökéletesen beállítható pofadék
 • Kiválóan állítható válltámasz
 • Pisztolymarkolat esetén további állítási lehetőségek
 • Nagyon finom elsütőszerkezet
 • Nagy tartály nyomás
 • Magas lövésszám

Hátrányok:

 • Nehéz tartály
 • Nem távcsőbarát felhúzókar
 • Töltőkapu vályúban könnyen megfordul a lövedék

ANSCHÜTZ 2002 SA

 

 

A német Anschütz gyár oldalkaros pontlövő verseny légfegyvere. Létezik fa és aluágyazással. A pofadék és a válltámasz különlegesen szabadon állítható. Az alutusás változatnál a pisztolymarkolat beállítása is rengeteg testre szabási lehetőséget tartalmaz. Az elsütőszerkezet beállítása nem hagy kivánnivalót maga után. Mindenki beállíthatja magának a megfelelőt.

A fegyver oldalkaros felhúzással működik. Az oldalkar csukása végzi a sűrítést a dugattyús házban.

A légfegyver nagyon pontos precíz szerkezet. Megfelelő lövedékkel teljesíti a 7,5 J-tól elvárt 40 méteres távot is.

Anschütz 2002SA
A töltőkapu nyitása viszont nem távcsőbarát megoldást kapott. Célszerű kicserélni a 2020-éra vagy barkácsolni egy másikat. Sajnos a tokon található két távcsősin bemarás nincs egy síkban, ezért speciális szereléksínt igényel. Különböző szinekben rendelhető.

A légpuska adatai:
Kaliber: 4,5 mm
Gyári teljesítménye: 7,5 J
Távcsősín: 11 mm
Súlya: 4,7 kg

A gyártó honlapja: J.G. Anschütz GmbH

Előnyök:

 • Tökéletesen beállítható pofadék
 • Kiválóan állítható válltámasz
 • Pisztolymarkolat esetén további állítási lehetőségek
 • Nagyon finom elsütőszerkezet

Hátrányok:

 • 2007-ben leállították a gyártását - új már nem rendelhető
 • Nem távcsőbarát felhúzókar
 • Nem távcsőbarát távcsősín
 • Nem gyártják

FEINWERKBAU 600-601-602-603

 

 

A német FEINWERKBAU gyár oldalkaros pontlövő verseny légfegyvere. Fa ágyazással gyártják.. A pofadék és a válltámasz szabadon állítható. Az elsütőszerkezet beállítása nem hagy kivánnivalót maga után. Mindenki beállíthatja magának a megfelelőt.

A fegyver oldalkaros felhúzással működik. Az oldalkar csukása végzi a sűrítést a dugattyús házban.

Feinwerkbau 603
A töltőkapu nyitása viszont nem távcsőbarát megoldást kapott. Sajnos fűrészelésre és barkácsolásra lehet szükség. Mivel csak a hátsó prizma található meg a fegyveren (dipoternek készült), ezért különleges távcsőszerelék szükséges hozzá. A 603-as típust jelenleg is gyártják.

A légpuska adatai:
Kaliber: 4,5 mm
Gyári teljesítménye: 7,5 J
Távcsősín: 11 mm
Súlya: 4,9 kg

A gyártó honlapja: FEINWERKBAU Westinger & Altenburger GmbH

Előnyök:

 • Tökéletesen beállítható pofadék
 • Állítható válltámasz
 • Nagyon finom elsütőszerkezet

Hátrányok:

 • Nem távcsőbarát töltőkapu
 • Nem távcsőbarát távcsősín
 • Az új 603-as magas ár

WALTHER LGM-2

 

 

A Carl Walther gyár oldalkaros pontlövő verseny légfegyvere. Faágyazással gyártották. A pofadék és a válltámasz különlegesen szabadon állítható. Az elsütőszerkezet beállítása nem hagy kivánnivalót maga után. Mindenki beállíthatja magának a megfelelőt.

A fegyver oldalkaros felhúzással működik. Az oldalkar csukása végzi a sűrítést a dugattyús házban.

A légfegyver nagyon pontos precíz szerkezet. Megfelelő lövedékkel teljesíti a 7,5 J-tól elvárt 40 méteres távot is.

Walther LGM-2
A töltőkapu nyitása viszont nem távcsőbarát megoldást kapott. Célszerű barkácsolni egy másikat. Különböző színekben volt rendelhető.

A légpuska adatai:
Kaliber: 4,5 mm
Gyári teljesítménye: 7,5 J
Távcsősín: 11 mm
Súlya: 4,6 kg

A gyártó honlapja: Carl Walther GmbH Sportwaffen

Előnyök:

 • Tökéletesen beállítható pofadék
 • Kiválóan állítható válltámasz
 • Nagyon finom elsütőszerkezet

Hátrányok:

 • Nem távcsőbarát felhúzókar
 • Töltőkapu vályúban könnyen megfordul a lövedék
 • Nem gyártják.

DIANA 75

 

 

A Diana cég legendás rugós, de mégis visszarúgás mentes légfegyvere. Az elsütőszerkezet pontosan beállítható. Fénykorában sok versenyt is megjárt fegyverek. Igazi strapabíró darabok, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy még mindíg használhatók versenyzésre.

A fegyver oldalkaros felhúzással működik. Az oldalkar felhúzása végzi a rugók mozgatását. Lövéskor ellendugattyús mozgással kompenzálja a rúgást így válik rugás mentessé. Több féle kiadásban készült. A legjobban megfelelő az állítható pofadékkal rendelkező típus.

Diana75
A légfegyver nagyon pontos precíz szerkezet. Megfelelő lövedékkel teljesíti a 7,5 J-tól 35 méteres távot is. Alkatrész ellátása a mai napig biztosított.

Költség spórolós beszállókártyának az FT világába az egyik legjobb választás.

A légpuska adatai:
Kaliber: 4,5 mm
Gyári teljesítménye: 7,5 J
Távcsősín: 11 mm
Súlya: 4,8 kg

A gyártó honlapja: Diana Mayer ©& Grammelspacher GmbH

Előnyök:

 • Válltámasz állítás
 • Finom elsütőszerkezet
 • Rúgás mentes lövés
 • Távcsőbarát

Hátrányok:

 • Régóta nem gyártják

FEINWERKBAU 300 S

 

 

A Feinwerkbau cég legendás rugós, de mégis visszarúgás mentes légfegyvere. Az elsütőszerkezet pontosan beállítható. Fénykorában sok olimpiát is megjárt fegyverek. Igazi strapabíró darabok, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy még mindíg használhatók versenyzésre.

A fegyver oldalkaros felhúzással működik. Az oldalkar felhúzása végzi a rugók mozgatását. Lövéskor hátracsúszik és így válik rugás mentessé. Ez a visszacsúszás jelenti viszont a fő hátrányát, ugyanis a távcsövek nem szeretik ezt a fajta mozgást. Olyan érzés lehet számukra, mintha mindíg leejtenék őket.

Feinwerkbau 300S
A légfegyver nagyon pontos precíz szerkezet. Megfelelő lövedékkel teljesíti a 7,5 J-tól 35 méteres távot is. Alkatrész ellátása a mai napig biztosított.

Költség spórolós beszállókártyának az FT világába megfelelő választás.

A légpuska adatai:
Kaliber: 4,5 mm
Gyári teljesítménye: 7,5 J
Távcsősín: 11 mm
Súlya: 4,8 kg

A gyártó honlapja: FEINWERKBAU Westinger & Altenburger GmbH

Előnyök:

 • Válltámasz állítás
 • Finom elsütőszerkezet

Hátrányok:

 • Nem távcsőbarát viselkedés
 • Régóta nem gyártják
 • Nincs pofadék állítás
Zaszlo

Lépj velünk kapcsolatba: info@vasnyul.hu

© 2007 - Minden jog fenntartva!