Lövedékek

LövedékekA lövedékeknek nagyon fontos szerepe van a pontos lövés leadásában. A különböző légfegyverek huzagolt csövének még típuson belül is más és más lövedék típus lehet a megfelelőbb. A légfegyverünk számára legjobb lövedék kiválasztását csak próba szóráskép lövéssel lehet megtalálni. A szórásképet lehetőleg zárt helyen, de legalább szélmentes időben végezzük fegyver belövő állvány használatával. A távolság lehetőleg közel legyen a fegyverrel meglőni kívánt távolság maximumához. 16 Joule esetén 40-50 méter az ajánlott távolság. 7,5 Joule esetén ez lecsökkenthető 35-40 méterre. A próba lövések lövedék váltásai között 5-10 lövést adjunk le az újabb fajta lövedékkel, mielőtt szórást lövünk vele, így a fegyver csöve az új lövedéknek megfelelően felkenődik, áttisztul. A legjobb szórásképet adó kiválasztott lövedékből lehetőleg azonos sorozatszámból szerezzünk be minél nagyobb mennyiséget. A minőségi lövedékek dobozának alján megtalálható ez az árcímkéhez hasonlító matrica, mely a gyártói sorozatszámot tartalmazza. Az összefoglalót írta: Vicsotka Gyula

 

PEHELYSÚLYÚ LÖVEDÉKEK

JSB Exact ExpressJSB EXACT EXPRESS

Méret: 4,52
Súly: 0,51 g
7,5 J sebesség: 171 m/s
16 J sebesség : 250 m/s
Gyártó: Josef Schulz Bohumin
Forgalmazza: FT-Shop

KÖZÉPSÚLYÚ LÖVEDÉKEK

H&N Field Target TrophyH&N FIELD TARGET TROPHY

Méret: 4,49-4,52
Súly: 0,56 g
7,5 J sebesség: 164 m/s
16 J sebesség : 238 m/s
Gyártó: Haendler & Natermann Sport GmbH.
Forgalmazza: C.É.L. Sport Kft.

JSB ExactJSB EXACT

Méret: 4,51; 4,52
Súly: 0,54 g
7,5 J sebesség: 166 m/s
16 J sebesség : 243 m/s
Gyártó: Josef Schulz Bohumin
Forgalmazza: FT-Shop

RWA SuperdomeRWS SUPERDOME

Méret: 4,50
Súly: 0,54 g
7,5 J sebesség: 166 m/s
16 J sebesség : 243 m/s
Gyártó: RUAG Ammotec GmbH.
Forgalmazza: Daisy Fegyverbolt

NEHÉZSÚLYÚ LÖVEDÉKEK

H&N Baracuda MatchH&N BARACUDA MATCH

Méret: 4,49-4,52
Súly: 0,66 g
7,5 J sebesség: 151 m/s
16 J sebesség : 220 m/s
Gyártó: Haendler & Natermann Sport GmbH.
Forgalmazza: C.É.L. Sport Kft.

JSB Exact HeavyJSB EXACT HEAVY

Méret: 4,52
Súly: 0,67 g
7,5 J sebesség: 149 m/s
16 J sebesség : 218 m/s
Gyártó: Josef Schulz Bohumin
Forgalmazza: FT-Shop

LÖVEDÉKTARTÓK

Ki nem járt még úgy, hogy lövedékei a gyári dobozból a földön kötöttek ki. Ilyenkor csak a bosszankodás marad. A poros, koszos lövedékek nem használhatók fel. A lövedékek tárolására és gyors felhasználására több megfelelő tartó is létezik.

H&N lövedéktartó dobozH&N Sport lövedéktartó doboz

Nagyon praktikus szerkezet. A lövedékeket beleöntjük, majd gyenge rázogatás hatására a lövedékek elfoglalják a helyüket a lyukakban. Szinte minden esetben szoknyával felfelé állnak, így egyszerűen kiszúrhatók a sérült lövedékek. A Klasszikus ülő testhelyzetű lövéshez a legjobb megoldások közé tartozik.

100 db lövedék tárolására alkalmas.

Forgalmazza: C.É.L. Sport Kft.

 

Lövedéktartó nyakpánttalNyakba akasztható lövedéktartó

A Lengyelországban rendezett Európa Bajnokságon sikerült szert tennem egy nyakba akasztható lövedéktartóra. Hasonló tartó elkészíthető egérpad és megfelelő lyukasztó használatával, illetve sok türelemmel. Álló lövészetnél, Hunter FT.-nél egyszerűbb a használata mint, a földre helyezett dobozoké.

50 db lövedék tárolására alkalmas.

Forgalmazza: Magyarországon nem ismerek

Pénztárca lövedéktartókéntZárható, felakasztható lövedéktartó

Eredetileg aprópénz tárolására forgalmazzák ezt a típusú lövedék tárolására is felhasználható kemény bőr tartót. Hunter FT-nél szoktam alkalmazni. A lövedékek könnyen tárolhatók. A tároló nadrágra, szalaggal nyakba is akasztható, valamint a földre is lehelyezhető.

Több doboz lövedék tárolására is alkalmas.

Forgalmazza: Sátras árusoknál, Bőrdíszműveseknél beszerezhető

Lövedékek válogatása, avagy amiről a profik hallgatnak

Lovedek_suly1Sokszor olvasok az internetes fórumokon olyan hozzászólásokat, hogy nem lehet egybefüggő szórást lőni légfegyverrel 25-30 méteren. Ez végül igaz is lehetne, ha figyelembe vesszük, hogy ezek a fiatalok milyen fegyvereket és lövedékeket használnak egy ilyen “teszthez”. Azonban mi Field targetes sportolók simán meglőjük ezeket a szórásképeket. Vajon miért és hogyan csodálkoznak ifjonc társaink?!

A profik sok titokról hallgatnak, melyből egyet most kiválasztottam. Mint tudjuk nagyon fontos a jó fegyver mely tartja a sebességet is és ezáltal pontosan lő. Minden cső huzagolása változik, ezt talán mindenki tudja a kilőtt lövedékek egyszerű azonosításából. Ha máshol nem is, de a filmekben mindenki láthatott ilyen lövedék azonosítást tűzfegyverek kapcsán. A fegyver pontos sebesség beállítása után a számára megfelelő lövedék kiválasztásával kezdődik a munkánk. Azonos típusban is lehet különbség, melyet a prémium lövedékeket gyártók szériaszámával tudunk azonosítani. Látott már valaki piaci vagy olcsó lövedékes dobozon szériaszámot? A jobb lövedékeket már innen is felismerni!
Sajnos a prémium lövedékek válogatása, elektronikus ellenőrzése után is kerülnek a dobozunkba olyan lövedékek, melyek céljainknak nem megfelelőek. Ezek kiszűrésére én gyémánt mérleget használok 2 ezredes pontosságút. Hála a kínai áru dömpingnek ezek a mérlegek 8-10 eFt-os áron már beszerezhetők hazánkban is.

Lovedek_suly2A képeken két lövedéket láthatunk a mérlegre helyezve, mely azonos prémium gyártó dobozából származik. A súly eltérés nem nagy “mindössze” 2 század gramm, de bőségesen elég lehet ahhoz, hogy 50 méteren ne találjuk el a célt, főleg, ha hozzáteszünk némi lövőhibát és a fegyver szórását ezen a távon. A nem egyforma súly eredményeként nem lesz azonos a fegyver csőtorkolati energiája ergo a lövedék gyorsabban, vagy lassabban repül a kelleténél. Ez röppálya módosuláshoz vezet, mely egy pont elvesztését eredményezheti a versenyben, illetve egy különálló lövést a szórásképen (na így nem lesz egybefüggő lyuk). A képeken lévő két szemre azonosnak tűnő lövedék súlykülönbsége 16 Joul-os légfegyver esetén 3,25 m/s sebesség különbséget hoz létre a csőtorkolatnál! Ez egy nehéz célnál könnyen vezethet egy rontott találathoz is!

Ezek után el lehet képzelni mi kerül a nem válogatott minőségű lövedékek dobozába.

Ezen felismerés alapján én mindig válogatott azonos súlyú lövedékekkel versenyzem. Csak a mérleg gyárilag megadott 0,002 gramm hibáját fogadom el tűrésnek. A versenyre alkalmatlannak lövedékeket az edzéseken lövöm el.

A lövedékek egyenkénti válogatása elég unalmas feladat, de mindenképpen megéri. Ismerek olyan sporttársakat, akik ezen is túllépve szabályszerűen megfürdetik (mossák) a lövedékeket, majd speciális lövedékolajban “testápolózzák”. A tisztításról is olvahatod sporttársam cikkét.

Írta: Vicsotka Gyula

Kiegészítve a hitetlenek kedvéért. Ugyanaabból a dobozból származó lövedékekkel lőtt 50 méteres 10 lövéses szóráskép. Ki lehet találni melyik lett válogatva...

lovedek_teszt

Zaszlo

Lépj velünk kapcsolatba: info@vasnyul.hu

© 2007 - Minden jog fenntartva!