Lövedékek mosása

A lövedékek válogatása, tisztítása

A legjobb, legmárkásabb lövedékek sem mind egyformák, méretüket és tömegüket tekintve kisebb eltérések lehetnek, és vannak is. A gyártó gépsor is könnyen hagy rajtuk nyomot, valamint csomagoláskor és szállításkor is megsérülhetnek. Ezek a kis különbségek szemmel sokszor észrevehetetlenek, a csőbe „töltésükkor” nem mindig lehet őket látni. A tízméteres pontlövészetnél ennek nincs nagy jelentőssége, de a távoli Field Target céloknál bizony sokat ronthat a találati átlagon. Ha biztosan el szeretnénk találni a célt, netán jó eredményt szeretnénk elérni egy versenyen, akkor nem mindegy, hogy mekkora a szórásképünk. Sajnos én is eléggé pórul jártam az egyik versenyen, pontosabban előtte, a belövés alkalmával. A fegyver szórásképe 35 méteren 6-7 centi volt, nem is indultam el, nem láttam értelmét. Azután a következő versenyre ez a szóráskép lement 8-9mm-re, meg is lett az eredménye.

Elsőként meg kell mosni a lövedékeket. Ez sokaknak elég mulatságosan hangzik, de ha mosás nélküli „gurítgatás” közben jobban megnézzük az üveglapot, akkor kis csíkokban látható rajta a gyári bevonat (koszos gépolaj) lerakódása. Ha kiöntjük az összes lövedéket a dobozból, akkor a doboz alján és oldalán lévő vékony olajrétegben apró ólomdarabok is vannak, melyek a lövedékekre is rátapadnak, és szépen lerakódnak a csőben, vagy eltérítik a lövedéket.

Ehhez a mosáshoz csak forró víz, mosogatószer, kisméretű műanyag teaszűrő és hajszárító kell. Ezt a műveletet úgy írom le, ahogy én csinálom. Felforralom a vizet, és egy 1-1.5 literes műanyag tálba öntöm. Ebbe a forró vízbe belenyomok 8-10 pumpálásnyi (1-1.5 evőkanál) mosogatószert, majd ezt jól elkeverem. 60-70 lövedéket óvatosan belerakok a műanyag teaszűrőbe, majd még óvatosabban elkezdem körkörösen mozgatni a vízben. Ezt csak olyan sebességgel teszem, hogy a lövedékek ne koccanjanak egymáshoz, ne „zörögjenek”. Fél perc lögybölés után csapból engedett forró vízzel átöblítem, majd egy jó nedvszívó rongyra (összehajtott pelenkára) kiöntöm, és óvatosan szétterítem őket. Ha készen van az egész doboznyi lövedék mosogatása, akkor a hajszárítót egészen közel mozgatva szépen megszárítom őket. A hajszárítótól egészen átforrósodnak, és a szoknyájukból is elpárolog a víz. Hagyom kihűlni őket, majd jöhet a válogatás.

A lövedékek válogatása több részből áll. Elsőként a láthatóan hibásakat, sérülteket kell kiválogatni, majd jön a súlyuk mérése.

A legfontosabb a sérültek és a hibásak kiválogatása. Amikor megfogjuk a lövedéket, már sokszor látható a szoknyája alján, hogy sérült-e vagy sem, vagy esetleg a belsejére egy kis ólomdarab tapadt. Ez a kis ólomdarab képes több centiméterrel is eltéríteni a lövedéket, nem beszélve a szoknya esetleges sérüléseiről. A szemmel láthatóan rosszat már nem is érdemes gurítgatni, mehet az edzőlövedékes dobozba. Én egy vékony hegyű csipesszel fogom meg a lövedéket (a feje és a szoknyája között), majd egy üveglapon lassan végiggurítom őket. Erre a célra tökéletesen megfelel egy kis asztali képkeret üvege vagy egy kis méretű (10X15cm.) tükör is. Az egyik oldalán alulra teszek egy-két réteg papírt, hogy legyen egy kis lejtése. A látszólag megfelelőt tegyük az üvegre, majd lökjük meg egy kicsit. Szép lassan, ívesen kell gurulnia. Ha menet közben „kattog” vagy elkezd előre-hátra „lötyögni”, akkor az hibás, csak edzésre szabad használni. Természetesen mindenkinek saját magának kell eldöntenie, hogy milyen tűréshatárral válogat, mi számít sérültnek, és mi nem.

Ha ezzel megvagyunk, jöhet a következő lépés, a tömeg szerinti szétválogatás. Erről egy másik cikk készült, ezért ezzel itt most nem foglalkozunk.

Legutoljára még egy nagyon fontos dolgot kell megtenni, a lemosott lövedékeknek új bevonatot kell adni, hogy megakadályozzuk az oxidációt. Ez a bevonat egyúttal csökkenti a lerakódásokat a csőben, és egyenletesebb lesz a lövedéksebesség is. Ehhez speciális folyadékot kell alkalmazni, én a NAPIER cég PELLET LUBE nevű, piros színű folyadékát használom. A cég szerint az ezzel az anyaggal kezelt lövedékek szórásképe alapból 50%-al kisebb lesz. Saját és mások (B. Palika) tapasztalata alapján nyugodtan kijelenthetem, hogy a válogatással együtt ez az érték 70-90% lesz. Ez elég sok, szinte hihetetlen, de így van, tessék kipróbálni. A művelet a következő: egy teljesen kitisztított fém lövedékes dobozba 300-400 darab lövedéket beleteszek, majd 100 darabonként 1 csepp folyadékot elszórtan belecseppentek. Ezután ráteszem a dobozra a tetejét, majd óvatosan és lassan (mondom lassan) ide-oda, előre-hátra elkezdem forgatni a dobozt, kb. egy percig. Óvatosan kell a forgatást végezni, nehogy megsérüljön a lövedékek szoknyája. Ennyi idő elég, hogy az összes lövedéket bevonja ez a szer, nagyon jó a „kúszó” tulajdonsága, gyorsan szétterül. Végül egy nejlonzacskóra kiöntöm az egészet, és ötvenesével önzáró kis nejlontasakba rakom őket. Ha találok olyat, aminek a szoknyájában a folyadékból maradt, akkor azt fültisztító pálcával vagy papírzsebkendő sarkával felitatom. A légmentesen lezárt csomagolásban jobban tisztán maradnak a lövedékek, nem porosodnak, a pára sem árt nekik. Ezekkel a válogatott lövedékekkel kell a belövést is lőni, hogy ugyanúgy viselkedjenek, mint a versenyen használtak. Az edzőlövedékeket is érdemes ezzel a folyadékkal bevonni, mert ugyan egy kicsit rosszabb a szórásképük, de nem piszkolják a csövet, elég 1500-2000 lövésenként azt tisztítani.

Írta: Straubinger Zoltán

A Napier beszerezhető: FT-Shop

 

Zaszlo

Lépj velünk kapcsolatba: info@vasnyul.hu

© 2007 - Minden jog fenntartva!