Lövőtechnika

TÁVCSŐVEK FÜGGŐLEGES BEÁLLÍTÁSA

A távcsövek függőleges beállítása nagyon fontos. Akár a klickes, akár a mil dotos célzási módot vizsgáljuk nagy szerepe van. Ezért célszerű időt szakítani rá és a lehető legpontosabban elvégezni.

tavcso_fuggoÉn is a sokak által ajánlott függőzés módszerrel próbálkoztam az elején. Ha valaki nem ismerné súly felkötve egy kötélen valahová és a kötélre nézve végezzük a távcső beállítását. Ennek a módszernek óriási hátránya, hogy szabadtéren csak tökéletes szélcsendben végezhető el, mert különben a súlyunk ingamozgást fog végezni, és így már lehetetlen a távcső beállítás. Nekem szinte mindig lengett, ezért egy másik megoldást kellett néznem.

Az amúgy is rendelkezésre álló gépkocsi pagoda egyik függőleges álló tartólábához rögzítettem egy hosszú vízmértéket gyorsbilinccsel. Nem számit, ha tartóoszlop nem teljesen függőleges, mert apró ékekkel a függőleges helyzet beállítható. Természetesen a szintező vízmértékét erre kiválóan fel lehet használni. Az így rögzített vízmértéken szép egyenes különböző szélességű vonalak is vannak, amik szintén segítségemre állnak a beállításnál. A légpuskát a kiegészítőknél bemutatott Rajmund féle állványban rögzítem. A távcsőresínre egy libellát helyezek melyet az állvány segítségével vízszintesbe állítok, majd a függőlegesen rögzített vízmértéket figyelve a szálkeresztet is beállítom függőleges helyzetbe. A távcső rögzítő csavarokat óvatosan húzom meg és közben többször ellenőrzöm, hogy nem mozdult-e el a távcső.

A távcsövek klickelésre alkalmasságát is itt tesztelem. A távcsövön kersztűl nézem a függőleges vonalat. Páromat pedig megkérem, hogy lassan tekerje a két végállás között a klick állítócsavart le majd fel. Így láthatóvá válik, ha a távcső szálkeresztje nem függőlegesen, hanem mondjuk cikkcakkban mozog. Ez sajnos az olcsó kínai távcsöveknél elég gyakran előfordulhat. Még érdekesebb, hogy a vízmértéken található milliméteres beosztást a klickes módszerhez kiválasztandó távcső visszaállásának ellenőrzésére használhatom. Itt is érdekes eredményeknek lehetünk tanúi +-40-50 klick után nem minden távcső áll vissza a kiindulási helyhez. Ezek a távcsövek klickkes módszerhez alkalmatlanok. Írta: Vicsotka Gyula

 

Zaszlo

Lépj velünk kapcsolatba: info@vasnyul.hu

© 2007 - Minden jog fenntartva!