Mildot kontra Klick módszer

Mildot kontra Klick módszer a célzásban

Mostanában sokan kérdeztek tőlem a Mildot és a Klickes célzási módszerrel kapcsolatban. Megpróbálom összefoglalni a módszerekről kialakított véleményemet.

Először nézzük a megoldandó ballisztikai feladatot:

A légfegyver csövét elhagyó lövedék sokak hiedelmével ellentétben már nem gyorsul, hanem folyamatosan lassul.

roppalya

 
roppalya2

A gyorsulás érzését miszerint először felfelé menne, az okozza, hogy a fegyvert önkéntelenül úgy fogjuk meg, hogy mindig felfelé tér el a cél felé meghosszabított csővonalból indított egyenes iránytól, azaz felfelé irányul a csöve.

roppalya3

 Ennek első kézzel fogható jele, hogy a távcsövet felszereléskor a puska eleje felé döntjük meg minimális mértékben.

roppalya4

Kirívó esetben a távcső sínre a csővel párhuzamosan felszerelt távcsövet nem is lehet úgy beállítani, hogy keresztezze a lövedék útját.

roppalya5

Ilyenkor jön az általam nem nagyon preferált távcsövet tartó hátsó szerelékbe helyezett mindenféle alátét anyag “beszerelése”. A helyes megoldás a megfelelő dőlési szöget adó köztes prizmás sín, vagy weaver sín felszerelése. Ennek lejtései méretezése, akkor tökéletes, ha a távcső magasság állítása körülbelül közép állásban van és 20-30 méter között megtaláljuk a lövedék és a távcső metszési pontját. A túl le- vagy feltekert magasság klickes módszernél gondot okozhat, mert előfordulhat, hogy nem lesz elegendő a clickek száma a röppálya követéséhez. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a végállásoknál a távcső szerkezeti felépítése miatt a szálkereszt oldalirányba is kígyózhat.

weaver_szerelek

Sükség megoldásként kapható állítható aluszerelékek is segíthetnek a beállításban. Saját tapasztalatom szerint hosszútávon, viszont nem szabad ezekben gondolkod. Nyúlásuk és a kilazuló csavarok miatt egyre több bosszúság és eredménytelenség forrásai lehetnek.

Miután sikeresen felszereltük a távcsövet állítsuk be 30 méter körüli távolságban elhelyezett papírra leadott lövésekkel. Kisebb távolságot nem javaslok, mert nem érzékelhető elég finoman a le - fel és jobbra - balra történő szálkereszt állítás. (Értsd például 10 m-en 5 klick szinte nem is érzékelhető állítást eredménye, de az 30 méteren már jócskán kijön.

Mildot módszer:

mildottablaA zérózás elvégzése után következik a megfelelő alá- fölétartások meghatározása. Jelöljük meg a parallaxkeréken a 30 méteres távot. Válasszuk ki a kívánt nagyítást, amit a későbbiekben mindig a lövéshez fogunk használni. A későbbiekben minden belövéskor ezt a távot kell használnunk a távcső nullázására. 2-3 céltáblát használva növeljük, illetve a másikkal csökkentsük 2-5 méterenként a távolságot. Az eredeti táblát hagyjuk a 30 méteres távon. A méréseket folyamatosan jelöljük a parallaxkeréken, az előkészített szálkeresztet imitáló papírra pedig írjuk be, hogy a különböző távolságok hová esnek a szálkereszten. Időnként térjünk vissza a 30 méteres távra ellenőrizendő, hogy stimmel-e a zéropontunk. Amennyiben eltérés lenne, akkor felesleges munkát végeznénk. Az így elkészített “kottát” több körülményben (hideg-meleg) is ellenőrizzük majd le.

mildotszellelA Mildot módszer legnagyobb hátránya, hogy sokszor nincs stabil pont amivel céloznunk kell. Ez legszembetűnőbben akkor jön ki, amikor a szél miatt mondjuk jobbra is rá kell tartanunk a cél közepéhez képest. Ilyenkor a távcső üres részével kell céloznunk, ami nagyban megkönnyíti a hibázás lehetőségét. Nagyon nehéz így a “levegőben” lebegtetett távcsővel pontosan célozni. (Lásd a képen a 40 métert.) nagyon érzékeny a fegyver függőleges tartására, főleg akkor ha nagyon fölé kell tartanunk.

mtc_szalkeresztEgyes gyártók ennek kiküszöbölésére furmányos szálkereszteket fejlesztettek ki, de ez sem lehet mindig tökéletes megoldás.
Másik hibája a pontos nagyítás használata. Mivel méréskor eltekerjük a nagyítást ezért könnyen előfordulhat, hogy a lövés előtt nem állítjuk oda, ahol a kottát elkészítettük. Például 16x nagyítás esetén megírt kotta a 2 milpontot jelzi a 40 méteren, viszont ha a nagyítás a 32x-esen marad, ahol mértünk, akkor valójában a 4 pont lenne a jó. Ennek eredménye egy találat nélküli lövés lesz. Szintén a nagyításhoz kapcsolódik, az a hátrány is, hogy nem használhatunk túl nagy nagyítást a lövés leadására, mert egyszerűen nem fér bele a távcsőbe minden távolság.
A belövést megnehezíti az is, hogy mindíg pontosan a zérozáshoz használt alap távolságon tudjuk elvégezni.

Előnye a rendszernek, hogy olcsóbb a szálkeresztet nem pontosan mozgató mechanikával ellátott távcsövekkel is lehet használni. Ennek megfelelően az ilyen felszereléssel rendelkező lövészek használják leginkább. Másik felhasználási területe a Mildot rendszernek a Hunter Field Target versenyek, mert ebben a versenyszámban nem lehet a távcsövet állítani a verseny megkezdése után.

Klickes módszer:

klickupakMiután a “zérózással” megvagyunk szereljük fel a klickkupakot a távcső függőleges állítót tornyára, jelöljük meg a harminc métert és ne felejtsük el a parallaxkeréken is megjelölni a távolságot. A már leírt 2-5 méteres lépesekben távolítsuk előre és hátra a másik két táblát a zéroponttól. A lövések leadása után addig állítsuk a klickket le vagy fel irányban amíg a szálkereszt közepével nem lőjük meg a cél közepét. A így kiadott állást szintén jelöljük meg a kupak papírján és a paralllaxkeréken is. A feljebb leírtak alapján ne lepődjünk meg azon, hogy bizonyos ellentétes irányú távolságoknál mégis egy klickre esik. Itt is fontos, hogy az alap távolságra időnként ellenőrzésképpen visszalőjünk. Az így elkészített klickupakot ellenőrizzük vissza és vízállósítsuk a feliratokat. (Például tixo szalagos leragasztással.)
Amennyiben a verseny előtti belövésnél eltérést észlelünk, akkor a klickkupak fellazításával és arrébb helyezésével könnyen korrigálhatjuk az eltérést.
Hsználata egyszerű a mért távolságnak megfelelően a klickupakot beállítjuk a megfelelő felirathoz.

A módszer hátránya, hogy előfordulhat azaz eset amikor a klickkupkot egy körön túl kell fordítani a nagyon közeli és a nagyon táoli célokhoz. (Ez 7,5J-ban szinte biztos.) Ilyenkor, ha a lövész nem elég figyelmes, akkor könnyen lehet, hogy a következő célnál nem tekeri vissza a plusz kört és így hibázni fog mindaddig, amíg rá nem jön a hibára. Sokszor hallani az “elklikkeltem” kifejezést versenyek közben. Ennek megakadályozására, több versenyző magassági vonalat is használ és egy kis V alakú jelet tartalmazó pozicionálót használ.
Meg kell említeni, hogy klickelésre nem minden távcső szálkereszt mozgató mechanikája alkalmas. Eltekerés után az eredeti helyre nem pontosan visszaálló szálkereszt lehetetlenné teszi klickes módszer használatát. Ugyanez mondható el azokra a távcsövekre is, melyek kicsit jobbra - balra kígyózva haladnak fel és le. Ennek ellenőrzéséről már írtam.

Szerencsére rengeteg előnye van ennek a módszernek! Mindig a szálkereszttel célozhatunk, ami egy stabil pont. Szélben a vízszintesen meghosszabbított szálkereszt és az azon lévő jelölések is jobb tartást biztosítanak, mint a mildot módszeres levegőben lebegtetés. Kedvünk szerint bármilyen nagyítással lőhetünk a szálkereszttel, mert nem befolyásolja a középpontot a nagyítás állítása. Nagyon pontosan meg lehet határozni a precíz lövéshez szükséges klick állást, nincsenek két pont között lebegő tartások. Belövéskor nem probléma, ha nincs 30 méteres fix pontunk. A belövés (“zérózás”) elvégezhető másik távon is (pl.: 35 méteren), csak a klickkupakot a távnak megfelelő jelöléséhez kell áttenni. Jobban tűri a fegyver függőlegestől eltérő tartását is.

Klickkupak és parallaxkerék több távcsőtípushoz is kapható az FT Shopban.
A cikkíráshoz felhasználásra került a ChairGun program.

2009.02.20. Vicsotka Gyula

 

Zaszlo

Lépj velünk kapcsolatba: info@vasnyul.hu

© 2007 - Minden jog fenntartva!