Tapsifüles

Tapsifüles gyakorló célok

TapsifülesA jó versenyzéshez sok gyakorlásra, edzésre is szükség van. Az eredeti FT célok ugyan alkalmazhatók lőtéren is, de nagyon unalmas felhúzni a célokat és sokszor mire rátartunk “kedves” lövésztársunk már le is vadászta. A papír célok lövöldözése pedig ellentétes a megszokott dől a cél érzéssel. Ezt megunva fejlesztette ki Máthé Domi ezermester lövésztársunk az általam csak “tapsifülsenek” nevezett célokat. A célon több gyakorló cél is elhelyezhető. Rendelni lehet 1-2 és 3 táblával. A lyukméretek a szabvány méreteink alapján lettek elkészítve. 15-25-40 mm-es találati zónával rendelkező lapokat lehet variálni a célon.
A cél működése egyszerű. A találati zónán belőtt lövedék átbillenti a fület a másik oldalra, így í következő lövéssel újra meglőhető. Nem kell kötelet rángatni A pontos működést egy rugó segíti. A nyelvek galvanizálva lettek, így nem kell őket festeni, mindig fényesek maradnak. A cél “testét” fekete festékspray-el könnyen lehet újjá varázsolni. A fekete festéken jól látszanak a téves lövések is, így korrigálásra is lehetőséget ad, legalábbis addig, amíg körbe nem lőjük. Akkor jöhet a spray.
Tapasztalataim szerit a cél megfelelően működik 50 méteres távról is. Gyenge puskák is biztosan mozgatják 40 méterig. Teszteltem direkt testre lövésekkel, ilyenkor a fül nem billen át. A feles lövéseknél előfordulhat, hogy a nyelv is megáll félúton a tábla mögött. Ilyenkor a másik méretet kezdem el lőni. Egy pár rázkódás után általában a megakadt nyelv is újra a helyére kerül. Érzékeny a függőleges leszúrásra ezért az alján található taposóval lehetőleg függőlegesen szúrjuk le a földbe. Az időjárás viszontagságait (kint felejtés az esőben) jól bírja, egyedül a rugók rozsdásodnak. Vásárláskor célszerű 1-2 tartalék rugót is kérni. A most kapható célok lába is galvanizálva lett, így azokat nem bántja a rozsda.

Tapsifül papírtartóvalCélszerű kétméretű killzone-val vásárolni. Amikor belejön a lövész a gyakorlásba, akkor ugyanazon a távon gyakorolhat a kisebb lyukon is. Ez segíti a koncentrálásunkat és a biztosabb lövés elérését. Újabban kapható papír tartóval is. Ez esetben a papírt helyezzük legfelülre. A készítő ügyelhetett a méretre, mert pont jó bele egy A/4 szélessége. Amennyiben teljes lapot akarunk használni, célszerű egy farost lemezt is bevetni, annak érdekében, hogy a magasabb papír megálljon rajta. Így nagyon jól használható verseny előtti belövésre. A papíron állítjuk be a távcsövet, majd a lyukakon ellenőrizhetjük is magunkat. Csak ajánlani tudom Azoknak, akiknek van lehetőségük a kertben is gyakorolni (7,5J!) A zöldvénájú háziasszonyok és versenyzők biztosan elvárnának egy golyófogós változatot is, de annak egyenlőre, még a prototípusát sem láttam.

Megrendelhető: FT-Shop

Írta: Vicsotka Gyula

 

 

Zaszlo

Lépj velünk kapcsolatba: info@vasnyul.hu

© 2007 - Minden jog fenntartva!