Tartály belövése

A légtartály “belövése”

Újabb leplet rántok le a titkok ládájáról. A későbbiekben kiderül, hogy miért is kapta ezt a fura címet ez a cikkem. A légtartállyal felszerelt modern FT puskák különböző módszerekkel próbálnak a fegyvernek azonos mennyiségű levegőt biztosítani és ezáltal stabilizálni a fegyver sebességét. Az ilyen fegyverek között találunk reduktorral ellátott fegyvereket (Anschütz, Feinwerkbau, Steyr stb.) és reduktor nélkül szerelt változatokat is (CZ). A sportlövőnek nagyon fontos , hogy ismerje fegyvere viselkedését, mert versenyközben ezzel tisztában kell lennie ahhoz, hogy jó eredményt érjen el. Arról már szinte mindenki tud, hogy ezeknek a fegyvereknek a működését befolyásolja a hőmérséklet. Más és más sebesség értékeket produkálnak 10 - 20 -30 C hőmérsékleten. Ennek kezelését már talán mindenki ismeri és a fórumban olvasható is, hogy sokan még versenyközben is tekergetik emiatt a sebesség állító csavart, amely egyébként szabálytalan.

Én ezt nagyon elhibázott dolognak tartom, és sokszor nem is erről van szó, hogy menet közben ezért lenne elkkora változás. A hőmérséklethez valóban igazítani kell a fegyvert, de a sebesség állító csavarhoz én csak a tavaszi-nyári-öszi-téli átállításoknál szoktam hozzányúlni. Ilyenkor az évszaknak megfelelő átlaghőmérséklethez beállítom a fegyvert.

Első lépésként meg kell ismernünk fegyverünk tulajdonságát. Fel kell térképeznünk, miként viselkedik különböző tartálynyomásoknál.

Fogjuk be egy állványba a fegyvert, helyezzük el előtte a chronyt, majd a golyófogót. A távolságon a teszt közben nem szabad változtatni. A tartályunkat töltsük fel max töltésre. Várjunk fél órát, amíg a fegyver felveszi a környezeti hőmérséklet és az esetlegesen frissen töltött tartály is visszahűl erre. Időközben készítsük elő a a papírt és a ceruzát, valamint vegyük elő a válogatott lövedékeinket. Kezdjük el a tartály megismerését. Lőjünk négyes csoportokat úgy, hogy minden lövés után írjuk fel a chrony által mutatott értéket. A negyedik lövés után tartsuk egy 10 perces pihit, mint a versenyen. Nézzük meg a tartálynyomást a manométeren. Azt is írjuk fel. Ez a pihenő egyébként megakadályozza azt is, hogy a sok egymás után leadott lövés miatt jelentősen lehűljön a tartályunk és ezzel téves eredményt rögzítsünk. Ezeket a sorozatokat folytassuk addig, amíg már jelentős sebesség vesztésünk lesz, azaz kimerült a levegő kapacitásunk a tartályból.

Megint egy kuli munka következik a felírt adatokat vigyük be egy excel táblázatba, melyet előkészítettem nektek és innen letölthető. A táblázat minta adatokat is tartalmaz. Az adatok rögzítése után a grafikonon könnyen kikereshetjük a számunkra megfelelő működési tartományt. Ez a mintában 180-130 Bar nyomás között van.

Légtartály diagram

Azonban nem mindig ilyen szép az élet! Előfordulhat, hogy kicsúszunk az optimális tartományból (pl.: nincs elég levegő a töltő palackunkban) és esetleg használnunk kell a mintában szereplő 130-120 baros tartományt is a versenyen. Annak, aki ismeri a fegyverének ezen adatait, túl sok gondja nincs. Tisztában vele, hogy némi sebesség növekedése lesz és ez a röppálya módosulását eredményezi. Két választás van. Az eredeti klickhez képest 2-4 klickel korrigálunk lövés előtt, vagy egyszerűen a killzone alsó felét célozzuk meg.

Itt lépnek be a tekergető hobbysta sporttársak, akik már hallottak a sebesség változásról és a fegyver ütőművének tekergetésével több kárt tesznek maguknak, mint hasznot. Összevissza elállítják a psukájukat, az optimális tartományuk mindenfelé mászkál. Az addig ideális tartományuk változik és sosem tudják hová lőnek. Ez az eredményeikben tükröződik is. Ilyenkor kapja a “szar” jelzőt a legjobb puska is és kerül be a köztudatba, hogy ez aztán pár C fokos különbségre is mennyire ingadozó típus.

Az új Daystate MK4 Grand Prix légfegyverekbe épített komputer pont ezeket az adatokat dolgozza fel (tartálynyomás, sebesség) és gondolom teszteken alapuló tárolt nyomás-sebesség grafikon alapján igyekszik kiszámolni a megfelelő ütőmű erősséget, amivel levegő mennyiséget szabályozza. A beépített chrony adata alapján, ellenőrzi a kiszámolt értéket és elvégzi a finomhangolását. Tapasztalataim szerint pár lövésen belül megtalálja az optimális működését.

Mit tegyünk, ha viszont komoly hőmérséklet változás van az adott versenyen a beállított optimálishoz képest?
Én két módszert szoktam alkalmazni. A nullapontos távomon (30m) beállítom a klicket. A kupakot átteszem oda. Ha nagy sebesség eltérést is tapasztalok, akkor tapasztalat alapján a nagyon közeli és távoli célokon korrigálom a klicket 2-4 ponttal, azaz nem pontosan oda állítom, ahová kéne. A korrigálási irány a sebesség csökkenésénél felfelé, míg növekedésnél lefelé van. Ugyanez elérhető a killzone felső, vagy alsó harmadának célzásával is. A legprofibb megoldás viszont több klick kupak elkészítése 5-6 m/s sebesség különbségre. Érdemes 3 kupakot készíteni. Például 205 - 210 - 215 m/s-es sebességhez. A zérózás után a mért sebességnek megfelelő kupak felrakása következik és indulhat a verseny.

Mivel a tereplövészet technikai sport is, ezért annak aki a saját technikájának tulajdonságait nem ismeri, az marad az örömlövész kategóriában, de kevesebb öröme lesz benne, mint annak a sportolónak aki felkészül. Munkát, időt nem kímélve igyekszik minden külső technikai tényezőt kizárni a teljesítményéből. A többlet munkának az eredményekben meg is lesz a gyümölcse.

Minta Excel fájl letöltéséshez kattints ide.

Írta: Vicsotka Gyula

 

Zaszlo

Lépj velünk kapcsolatba: info@vasnyul.hu

© 2007 - Minden jog fenntartva!